Vad är Feldenkrais®?

Medveten rörelse varje dag

Alla bilder © International Feldenkrais® Federation Archive, Robert Golden

Vad är Feldenkrais®-metoden?

Feldenkrais®

Feldenkrais® är funktionell rörlighetsträning som syftar till att höja individens medvetenhet både kroppsligt och mentalt för att få tillgång till hela den medfödda potentialen.

Judo och andra österländska kampsporter inspirerade vetenskapsmannen och fysikern Moshe Feldenkrais (1904-1984), grundaren av metoden. Genom sin kombination av österländsk visdom och västerländsk vetenskap är Feldenkrais® en unik metod för ökat välbefinnande och hälsa.

Moshe Feldenkrais, 1930's

 Photographs © International Feldenkrais® Federation Archive

Hur går det till?

Feldenkrais® utövas i grupp eller individuellt.

I Grupp

I grupp guidar Feldenkraispedagogen rörelseserna verbalt. Utvalda rörelsesekvenser utövas i lugnt tempo, ofta liggande på rygg, mage eller i sidoläge.

Grupplektioner har alltid ett tema relaterat till en funktion, som t.ex böja sträcka sig, gå, från sittande till stående. Deltagaren upplever oftast en omedelbar förbättring i hållning och andning, närvarokänsla och koncentration.

Individuell Feldenkrais®

I individuell Feldenkrais®, guidas klienten med beröring. Olika rörelsevarianter prövas och utforskas. Klientens egen önskan att vilja förbättra någon funktion är temat.

T ex sitta eller ligga bekvämare, vända sig om eller utföra andra rörelser med mindre ansträngning. Det kan också vara en önskan om att förbättra en sportaktivitet.

Individuell Feldenkrais passar för den som inte vill eller kan delta i grupp, eller som komplement till träning i grupp.

Bekväma kläder behövs, det enda du klär av dig är skorna.

”Att göra det omöjliga möjligt, det möjliga lätt, och det lätta elegant” Moshe Feldenkrais (1904-1984)

För vem passar Feldenkrais?

Feldenkraismetoden förstärker all slags träning och passar för var och en som vill förbättra sin förmåga fysiskt och psykiskt. Åldern eller formen har ingen betydelse – du utgår alltid bara från dig själv. Metoden används inom motions- och idrottsverksamhet, konstnärlig- och artistisk verksamhet, rehabilitering, friskvård.

“Min häst hälsar och tackar! Han har blivit mycket bättre sedan jag började med Feldenkrais.”

Bli mer av dig själv!

Gör en spännande bekantskap – med dig själv! Finn nycklarna till ökad medvetenhet både på det kroppsliga och mentala planet. Med ökad medvetenhet kan du lära dig sortera bort ovanor och dåliga mönster. Rörelserna visar dig alternativ så att du lättare finner olika valmöjligheter. Din självbild framträder allt tydligare.

Installera bredband i hjärnan

Höger hjärnhalva stimuleras så att kreativitet och helhetstänkande ökar. Diagonala rörelser stimulerar förbindelsen mellan höger och vänster hjärnhalva. Det är som att installera bredband i din egen hjärna. Du kommer också att upptäcka hur sinnena skärps.

Har du problem med din rygg eller har din rygg problem med dig?

När din rygg gör sig påmind så talar den om någonting väsentligt för dig. Säger du då till den att vara tyst för att du inte har tid? Feldenkraispedagogen lär dig att lyssna till din kropp och dessutom att förstå vad den säger. När du väl förstår ”språket” kan du lättare tillgodose dina egna önskemål.

Är din baksida lika okänd för dig som månens?

Att lära känna sin rygg och hur den rör sig är betydelsefullt för hållningen. Förebygg rygg-, nack-, skulderproblem med ökad medvetenhet om din baksida.

Kör du med handbromsen på?

Precis som bilen går ryckigt och luktar bränt om du kör med bromsen på, kan du själv bli utbränd om du driver på dig själv samtidigt som omedvetna muskelspänningar bromsar dig. Lär dig att spara energi, så att du kan använda kraften för att nå dina mål.

 

Njut av din kropp

Alla våra övningar är kopplade till någon mänsklig funktion, en vardaglig handling och aktivitet som är så viktiga för oss. Du upptäcker hur du kan utföra rörelser med större lätthet. Med bättre hållning och ökad rörlighet påverkas din vardag. Du både känner dig och ser yngre ut. Du kan njuta av din kropp i rörelse när du böjer dig för att knyta skorna, när du sträcker dig efter något i översta skåpet, utför sysslor i trädgården, sjunger i kör eller leker med barn.

Alla bilder © International Feldenkrais® Federation Archive, Robert Golden

Såhär säger några av deltagarna.

“Tack Ulrika, nu har jag en naturligt upprätt hållning utan ansträngning.”

Berit E

“Man häpnar över hur små rörelser i skelettet och musklerna man kan vara medveten om och hur välgörande de minimala rörelserna känns.”

”Avslappnande! Överraskande! Man upptäcker något nytt!”

Är du redo för förbättring?